Shirat e mëdha gjatë dy javëve të fundit kanë shkaktuar përmbytje të mëdha dhe rrëshqitje të tokës në Filipine, duke vrarë të paktën 540 persona. Përmbytjet në Indi shkaktuar një raportuar 250 të vdekur dhe miliona të zhvendosur. Në vitin 2008, Uragani Nargis vrau rreth 100.000 njerëz.

Ndryshimi i klimës ka katërfishuar numrin e fatkeqësive natyrore gjatë 20 viteve të fundit. Si rritje të emisioneve të gazrave serrë globale (klikoni këtu për të lexuar "Ndryshimet Klimatike përshpejtohet") frekuencën dhe ashpërsia e fatkeqësive natyrore, duke përfshirë uragane, ciklonet, stuhitë të rënda, përmbytjet, rrëshqitjet e tokës dhe orteqet, janë gjithashtu në rritje (klikoni këtu për të lexuar "Moti Fatkeqësitë -related mbizotërojnë. ")

Climate change will worsen the intensity and effects of natural disasters

Ndryshimi i klimës do të përkeqësohet intensitetin dhe efektet e fatkeqësive natyrore

Fatkeqësitë natyrore jo vetëm ndikojnë në mjedisin fizik, por edhe, aspektet sociale, politike, ekonomike dhe madje edhe të sigurisë ( klikoni këtu për të lexuar "Siguria Përmasat e Ndryshimeve Klimatike.") faktorët socio-ekonomike mund të përkeqësojë shkatërrimin nga fatkeqësitë natyrore. Shpyllëzimi, për shembull, mund të përkeqësohet dhe madje nxisin shfaqjen e rrëshqitjet e tokës, përmbytjet dhe erozioni. Në përgjithësi, është bërë e qartë se, vendet më pak të zhvilluara të populluara shumë janë më të prirur ndaj rreziqeve të fatkeqësive natyrore. Të varfërit kanë më pak burime për të përballuar fatkeqësitë natyrore dhe për këtë arsye janë të prekur më keq. Ajo është gjithashtu një fakt që gratë janë të prekur në mënyrë disproporcionale nga fatkeqësitë natyrore për shkak të mungesës së të drejtave sociale dhe ekonomike ( klikoni këtu për të lexuar "Gratë dhe ndryshimet klimatike.")

E mërkura është e Dita Ndërkombëtare e Kombeve të Bashkuara për Reduktimin e Katastrofave , për të promovuar ndërgjegjësimin dhe të mbrojnë parandalimin e fatkeqësive. Klima zbutjen e ndryshimeve dhe adaptimi janë vendimtare në reduktimin e frekuencës së katastrofave natyrore dhe njerëzore dhe përmirësimin e elasticitetit të mjedisit të efekteve të saj. Ndryshimi i klimës nuk është vetëm një realitet të ardhmen, pasojat e tij - Toka ka ngrohur tashmë me 0.7 gradë Celsius që nga revolucioni industrial - mund të ndihet sot, dhe gjithnjë e më shpejt sesa ishte parashikuar më parë. Vende të tilla si Bangladeshi dhe Maldivet janë të fushatës për "të drejtën për të mbijetuar" të tyre dhe komuniteteve Inuit në Arktik tashmë janë duke u zhvendosur. Si Kopenhagë nears, fatkeqësitë natyrore demonstrojnë në mënyrë dramatike pse ajo është aq e rëndësishme për të "të nënshkruar marrëveshjen."

Kliko këtu për të blerë artikujt e theksuara më lartë, duke përfshirë edhe edicionin vitin 2009 Shenjat vitale, dhe 2009 shteti i Botës.

Related Posts me Tablotë
Bangladesh , Nargis stuhi , Indi , fatkeqësitë natyrore , Filipinet