Saham Tenaga Portfolio global dengan Sumber Tenaga (Sumber: Revolusi Diperbaharui: Tenaga Rendah Karbon pada tahun 2030)

Pada 20 September, dalam kenyataan di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) Forum Sektor Swasta di New York, PBB Timbalan Setiausaha Agung Asha-Rose Migiro mengumumkan pelancaran satu Kumpulan Peringkat Tinggi di Tenaga Lestari untuk Semua, sebuah badan yang bertujuan untuk menjadi pemangkin tindakan di semua peringkat untuk mencapai tiga matlamat pada tahun 2030: memastikan akses sejagat kepada perkhidmatan tenaga moden, dua kali ganda kadar peningkatan dalam kecekapan tenaga, dan dua kali ganda bahagian tenaga boleh diperbaharui dalam campuran tenaga global. Migiro, bercakap bagi pihak Setiausaha Agung, Ban Ki-moon, menekankan peranan penting yang perlu tenaga dalam mencapai Matlamat Pembangunan Milenium . Tinggi-Level Group, yang terdiri daripada pemimpin dari perniagaan, kerajaan dan masyarakat sivil, akan bekerja untuk mereka bentuk agenda tindakan tenaga mampan dalam masa untuk persidangan Rio 20 pada tahun 2012, setahun yang Perhimpunan Agung PBB telah ditetapkan Tahun Antarabangsa Tenaga Lestari untuk Semua. Tenaga Lestari untuk matlamat Semua Inisiatif ini yang mula dilaksanakan dalam laporan ringkasan Kumpulan Penasihat Ketua Setiausaha Tenaga dan Perubahan Iklim (AGECC) tahun lepas bertajuk Tenaga untuk Masa Depan yang Mampan .

Tenaga Lestari untuk Semua Inisiatif datang pada saat yang kritikal dalam pembangunan global. Menurut Agensi Tenaga Antarabangsa , lebih daripada satu dalam lima orang di seluruh dunia, dengan majoritinya tinggal di sub-Sahara Afrika dan Asia Selatan, tidak mempunyai akses kepada bekalan elektrik. Banyak menggunakan dapur yang tidak cekap dan bahan api kotor untuk memasak makanan mereka, mencipta cahaya, dan haba rumah mereka. Menyediakan perkhidmatan tenaga mampan untuk 7 bilion orang akan memerlukan perubahan dramatik dalam cara dunia menggunakan tenaga, dengan peningkatan kecekapan tenaga dan penjanaan tenaga boleh diperbaharui dua bahagian penting daripada penyelesaian. Sebagai Timbalan Setiausaha Agung berkata, "Kita perlu menyediakan akses kepada tenaga untuk semua. Tetapi, kita juga perlu mengurangkan risiko perubahan iklim yang berbahaya dengan memastikan bahawa tenaga sejagat adalah bersih dan mampan. Pendek kata, kita memerlukan revolusi tenaga bersih - kini ".

Mencapai tenaga mampan untuk semua tahun 2030 mungkin kelihatan menakutkan. Pada tahun 2009, Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA) menganggarkan bahawa memandangkan pertumbuhan penduduk dijangka, akses tenaga sejagat bermakna peningkatan 40 peratus dalam permintaan tenaga utama di dunia di atas tahap 2007. Di bawah senario 450, yang mensasarkan penstabilan iklim di 450 bahagian per juta (ppm) karbon dioksida bersamaan, projek-projek TER bahawa tenaga boleh diperbaharui akan mengambil kira 37 peratus daripada penjanaan elektrik global pada tahun 2030, meningkat daripada 18 peratus pada tahun 2007, dan boleh diperbaharui tenaga dan kecekapan tenaga bersama-sama akan mengambil kira 76 peratus daripada potongan pelepasan tahunan antara 2007 dan 2030. Namun begitu, walaupun peralihan ini mungkin tidak cukup bercita-cita tinggi. Di bawah senario ini, pada tahun 2030, pelepasan global akan menjadi 25 peratus lebih tinggi daripada paras tahun 1990 dan hanya ada peluang 50 peratus bahawa pemanasan global akan kekal di bawah 2 darjah Celsius, tahap bahawa pakar-pakar memberi amaran akan menyebabkan kesan buruk kepada iklim.

Penyelidikan Worldwatch telah mengenal pasti beberapa tindakan yang boleh membawa dunia kepada satu ekonomi tenaga yang lebih rendah-karbon pada tahun 2030 tanpa mengorbankan pertumbuhan ekonomi. Laporan Worldwatch Revolusi Diperbaharui: Tenaga Rendah Karbon pada tahun 2030 berhujah bahawa melalui peningkatan penggunaan tenaga boleh diperbaharui dan kecekapan tenaga, negara boleh meneruskan pembangunan dan pengurangan pelepasan. Dalam Revolusi Diperbaharui , penulis Janet Sawin dan William Moomaw mendapati bahawa penggunaan dari segi tenaga dan tenaga boleh diperbaharui kecekapan lebih daripada dapat mengimbangi pertumbuhan unjuran permintaan tenaga. Penggunaan produktif haba buangan, teknologi generasi diedarkan dan yang terhasil mengurangkan penghantaran dan pengagihan kerugian, bangunan hijau dan sistem pencahayaan, dan sektor-sektor pengangkutan haba dan elektrik yang lebih, semua menyumbang untuk membawa tentang masa depan tenaga yang lebih mapan. Dalam "Perubahan Sebenar" 2030 senario Worldwatch, permintaan tenaga utama global kekal lebih kurang sama, tetapi jumlah perkhidmatan tenaga diberikan kepada orang meninggi. Bahagian tenaga boleh diperbaharui meningkat kepada 50 peratus pada 2030, dan kemudian terus menaik. Lebih penting dari perspektif iklim, pelepasan karbon global jatuh kepada 34 peratus di bawah paras 1990.

A pesat skala-up teknologi yang boleh diperbaharui boleh dicapai sebahagiannya kerana sifat modular proses pembuatan. Tidak seperti arang batu atau loji nuklear, yang memerlukan yang panjang Masa pembinaan di tapak, sistem penjanaan yang boleh diperbaharui seperti turbin angin dan panel solar boleh dibina dan disambungkan kepada grid dalam kenaikan. Dalam beberapa kes peralihan boleh berlaku dengan cepat, walaupun pada skala kebangsaan. Sebagai Kandeh K. Yumkella, Pengerusi Kumpulan Penasihat Setiausaha Agung PBB mengenai Tenaga dan Iklim berkata pada bulan April 2010 di Tenaga untuk Masa Depan yang Mampan pelancaran laporan, negara-negara termasuk Brazil, China, dan Vietnam telah dibentangkan perkembangan pesat akses tenaga, manakala China, Denmark, Jepun dan Sweden, dan juga California di Amerika Syarikat telah mencapai peningkatan dramatik dalam kecekapan tenaga.

Transformasi pesat itu tidak mudah untuk mencapai walaupun: sebagai laporan Worldwatch Rendah Karbon Tenaga: Hala Tuju menunjukkan, perubahan dramatik dalam campuran sumber tenaga akan memerlukan penyusunan semula industri tenaga melalui menyeluruh teknologi, ekonomi, dan dasar inovasi . Meletakkan harga pada karbon, menghapuskan halangan institusi dan kawal selia, dan berperingkat subsidi bahan api fosil adalah penting untuk memastikan masa depan tenaga yang mapan dan untuk mencapai tiga matlamat menggesa oleh Bangsa-Bangsa Bersatu.

Daripada membuang 500000000000 $ setiap tahun dalam anggaran kos kelewatan , kita harus mengambil tindakan hari ini yang akan beralih kita kepada ekonomi hijau dan mampan. Worldwatch ini Tenaga Hala Tuju untuk Caribbean adalah mempamerkan kerja-kerja kami di atas tanah untuk membantu negeri-negeri kecil-pulau untuk mencapai transformasi ini sepanjang beberapa dekad. Dengan bekerjasama dengan pihak berkepentingan tempatan di setiap negara, pelan hala tuju yang merangka cara-cara praktikal di mana negara-negara seperti Haiti, Jamaica dan Republik Dominican boleh mengurangkan pergantungan mereka pada bahan api fosil import dan kos ekonomi dan alam sekitar akibat mereka, dan pada masa yang sama meningkatkan keselamatan tenaga mereka .

Related Posts with Thumbnails
Caribbean , Perubahan Iklim , negara-negara membangun , pelepasan pengurangan , kecekapan tenaga , keselamatan tenaga , rendah-karbon , tenaga boleh diperbaharui