Глобалната Портфолио енергија акции од страна енергетски ресурс (Извор: Обновливите извори на револуција: нискојаглеродна енергија до 2030 година)

На 20 септември, во забелешките на Обединетите нации (ОН) Сектор Форум Приватен во Њујорк, заменик-генералниот секретар на ОН, Аша-Роуз Мигиро најави лансирањето на Групата на високо ниво на одржлива енергија за сите, тело чија цел е да катализира акции на сите нивоа за да се постигне три цели до 2030 година: обезбедување универзален пристап до модерен енергетски услуги, удвојување на стапката на подобрување на енергетската ефикасност, а удвојувањето на уделот на обновливите извори на енергија во глобалната енергетскиот микс. Мигиро, говорејќи во име на генералниот секретар Бан Ки-мун, истакна клучна улога таа енергија мора да игра во остварувањето на Милениумските развојни цели . Групата на високо ниво, кој се состои од лидери од бизнисот, владата и граѓанското општество, ќе работи за дизајн на одржлива енергија акција агенда на време за Рио +20 конференција во 2012 година, година која Генералното собрание на ОН е назначен за Меѓународна година на одржлива енергија за сите. На одржлива енергија за цели Сите Иницијативата за прв пат биле артикулирани во збирен извештај на генералниот секретар на Советодавна група за енергетика и климатски промени (AGECC) минатата година насловен енергија за одржлива иднина .

На одржлива енергија за сите Иницијатива доаѓа во критичен момент во глобалниот развој. Според Меѓународната агенција за енергетика , повеќе од еден од пет луѓе од целиот свет, од кои поголемиот дел живеат во суб-сахарска Африка и Јужна Азија, немаат пристап до електрична енергија. Многу употреба неефикасна печки и валкани горива да се готви храна, се создаде светлината, а топлината на нивните домови. Обезбедување на одржливи енергетски услуги за 7 милијарди луѓе ќе бараат драматична промена во начинот на кој светот го користи за енергија, со зголемена енергетска ефикасност и обновливи извори на енергија генерација две важни делови од решението. Како заменик-генералниот секретар забележа, "Ние треба да се обезбеди пристап до енергија за сите. Но, ние исто така треба да се минимизира ризикот од опасните климатски промени со обезбедување дека универзална енергија е чиста и одржлива. На кратко, ние треба чиста енергетска револуција - сега ".

Постигнување на одржлива енергија за сите до 2030 година може да изгледа застрашувачки. Во 2009 година, Меѓународната агенција за енергетика (ИЕА) проценува дека со оглед очекува раст на населението, универзален пристап на енергија би значело 40 отсто зголемување во светот примарно барање енергија над 2007 нивоа. Под нејзиното 450 сценарио, која е насочена клима стабилизација на 450 делови на милион (ppm) на јаглерод диоксид-еквивалент, ИЕА проекти кои обновливите извори на енергија ќе сметка за 37 отсто од глобалниот електрична енергија до 2030 година, за разлика од 18 отсто во 2007 година, и обновливи енергија и енергетска ефикасност заедно ќе сметка за 76 отсто од годишниот abatements емисии помеѓу 2007 и 2030 година. Сепак, дури и оваа транзиција не може да биде доволно амбициозни. Според ова сценарио, од 2030 година, глобалните емисии ќе биде 25 проценти повисока од нивоата во 1990 година и има само 50 отсто шанси дека глобалното затоплување ќе остане под 2 Целзиусови степени, на ниво што експертите предупредуваат ќе предизвика катастрофални влијанија врз климата.

Worldwatch истражување ги идентификуваше голем број на активности кои можат да се донесе во светот до уште помал јаглерод енергија економија до 2030 година без жртвување на економскиот раст. Worldwatch извештај за обновлива револуција: нискојаглеродна енергија до 2030 година тврди дека преку зголемена употреба на обновливите извори на енергија и енергетска ефикасност, земјите можат да ги извршуваат двете развој и намалување на емисиите. Во обновлива револуција , авторите Џенет Sawin и Вилијам Moomaw најдете дека комбинираното користење на обновливите извори на енергија и енергетска ефикасност би можеле повеќе од поместување проектираниот раст во побарувачката на енергија. На продуктивна употреба на отпадната топлина, дистрибуирани генерација технологии и како резултат на намалена пренос и дистрибуција загуби, зелени згради и ефикасно осветлување системи, и многу повеќе електрифицирани топлина и транспорт сектори, сите да придонесат за доведување во врска со повеќе одржлив енергетска иднина. Во "Трансформационните" 2030 сценарио Worldwatch е, глобалната примарно барање енергија останува приближно ист, но износот на енергетски услуги се предвидени за луѓето значително се зголемува. Уделот на обновливите извори на енергија се издига до 50 проценти во 2030 година, а потоа продолжува нагоре. Уште поважно од климатските перспектива, глобалните емисии на јаглерод се намали до 34 проценти под нивоата од 1990 година.

А брз скала-up на обновливите извори на технологијата е реален делумно се должи на модуларен природата на процесот на производство. За разлика од јаглен или нуклеарни централи, кои бараат долги On-сајт изградба пати, обновливи генерирање системи како турбини на ветер и соларни панели можат да бидат изградени и поврзан со мрежата во чекори. Во некои случаи транзиции може да се случи брзо, па дури и на национално ниво. Како Kandeh К Yumkella, претседател на генералниот секретар на ОН Советодавна група на енергија и климатски забележа во април 2010 година во енергија за одржлива иднина извештај лансирање, земји како Бразил, Кина и Виетнам се презентирани брза експанзија на енергија пристап, додека Кина, Данска, Јапонија и Шведска, како и во Калифорнија во Соединетите Американски Држави имаат постигнато драматични подобрувања во енергетската ефикасност.

Таквите брза трансформација не е лесно да се постигне иако: како Worldwatch извештај нискојаглеродна енергија: патоказ посочува, драматична промена во мешавина на извори на енергија ќе бара реструктуирање на енергетскиот сектор, преку сите-опфаќајќи технолошки, економски, и политички иновации . Ставање на цената на јаглерод, отстранување на институционалните и регулаторните бариери, и исфрлање од употреба на субвенции од фосилни горива се од суштинско значење за да се обезбеди одржлив енергетската иднина и кон остварување на три цели повика од страна на Обединетите нации.

Наместо да се губи $ 500.000.000.000 секоја година во проценетите трошоци за доцнење , ние треба да се преземат активности денеска дека ќе ни транзиција кон зелена и одржлива економија. Worldwatch на енергија карта за на Карибите е пример на нашата работа на терен да им помогне на малите островски земји за да се постигне оваа трансформација во текот на неколку децении. Во соработка со локалните засегнати страни во секоја земја, патоказот крои практични начини на кои земјите како Хаити, Јамајка и Доминиканската Република може да ја намали нивната зависност од фосилните горива увоз и нивните последователни економски и еколошки трошоци, додека во исто време зголемување на нивната енергетска безбедност .

Поврзани Мислења со Сликички
Карибите , климатски промени , земјите во развој , намалување на емисиите , енергетска ефикасност , енергетската безбедност , ниско ниво на јаглерод , обновливите извори на енергија