Еден од најголемите предизвици со користење на обновливите извори на енергија за производство на електрична енергија-конкретно ветерот и сончевата енергија-е intermittency. Ветрот не секогаш удар и сонцето не секогаш блесне. Прифатлива, сигурен, и распоредливи складирање се гледа како светиот грал на обновливите извори на енергија интеграција, и неодамнешниот напредок во складирање технологија се поблиску до наоѓање на тоа.

Тековната електричната мрежа има практично нема простор-пумпа хидроенергија е најмногу распространети, но е во голема мера зависна локација. Како повисоко ниво на соларната и ветерната енергија се додаваат на мрежа, сепак, складирање ќе станат многу од фундаментално значење за обезбедување дека снабдување со електрична енергија останува стабилен и побарувачката е исполнет. Услуги и бизниси од целиот свет почнуваат да се користат големи батерии да се надополнуваат нивните генерација обновливите извори на енергија: во Тексас, на пример, војводата енергија инсталиран 36 мегават оловно-киселински систем за чување да се балансираат својата електрична енергија од ветер.

Storage system ratings

Кредит: Енергија за чување на асоцијација

Складирање технологии не само што обезбеди комунални услуги со решетка сигурност за обновливи интеграција, но, исто така, нудат дополнителни бенефиции како што се системските услуги , контрола на рампата стапка, фреквенцијата пропис, а врв бричење, кои можат да ги намалат трошоците и подобрување на перформансите на системот за пренос. Електроенергетскиот систем оператори имаат секогаш мораше да одговара на побарувачката на електрична енергија со снабдувањето, и чување на енергија е дополнителна алатка во нивната мрежа за управување алатникот.

Прочитај го остатокот од овој запис

батерии , CAES , компримиран воздух чување на енергија , електрична енергија , електрична мрежа , intermittency , литиум-јонски батерии , пумпа-хидро складирање , обновливите извори на енергија , соларна енергија , чување , енергијата на ветерот