Значителни разлики во цената меѓу регионалните пазари природен гас имаат управувано многу европски земји да се зголеми потрошувачката на јаглен, додека намалување употреба на природен гас (Извор: БП).

Јаглен, природен гас и нафта изнесува 87 отсто од глобалниот потрошувачка на примарна енергија во 2012 година што се растот на употреба низ целиот свет енергија продолжи да го забават поради економската криза. Релативната тежина на овие извори на енергија постојано менување, иако промената беше многу мала. Природен гас го зголеми својот удел на глобалниот потрошувачка на примарна енергија 23,8-23,9 проценти во текот на 2012 година, јаглен се искачи 29,7-29,9 проценти, а нафтата падна 33,4-33,1 проценти. Меѓународната агенција за енергетика предвидува дека до 2017 јаглен ќе ја заменат нафтата како доминантна примарен извор на енергија во светот.

Револуцијата шкрилци во САД е преобликување на глобалните пазари на нафта и гас. САД нафтата на рекордно ниво во 2012 година и се очекува да стигне Русија како најголем производител во светот на нафта и природен гас во комбинација во 2013 година. Како резултат на тоа, земјата увезува намалување количини на овие две фосилни горива, при користење на зголемувањето на нивото од нејзиниот природен гас за производство на електрична енергија. Ова доведе до цена разлики помеѓу американски и европски природен гас, кои за возврат предизвикаа Европејците да ја зголемат употребата на јаглен за производство на електрична енергија. Потрошувачката на јаглен, сепак, е доминирана од страна на Кина, која во 2012 година за прв пат изнесува повеќе од половина од употреба на јаглен во светот.

Прочитај го остатокот од овој запис

Кина , јаглен , Европа, , Индија, , природен гас , нафта , Русија , гас од шкрилци , САД

Минатиот месец САД поднесе жалба со Светската трговска организација (СТО) да го предизвика Индија домашни потреби содржини (DCR) за проекти во рамките на државата Сончевиот мисија - национална програма е насочена кон постигнување 20.000 мегавати (MW) на мрежата се поврзани соларни моќ капацитет во Индија од 2022, што е доволно за напојување на речиси 30 милиони индиски домови на сегашната просечна нивоа на потрошувачка . Според американскиот претставник за трговија Рон Кирк, одредбите DCR во Сончевиот мисија која бара проекти за користење соларни панели произведени во земјата, како и субвенции за сончеви производители на енергија со користење на домашно произведената опрема, ја нарушуваат правилата на СТО се забранува дискриминација во корист на домашна стока .

Домашни содржини барања на Индија за соларни проекти ги поттикна САД да поднесе жалба на СТО. (Извор: Treehugger).

I фаза на Индија Соларната мисија, која привршува кон крајот на овој месец, бара кристален силициум (CSI) соларни фотонапонски (PV) проекти за користење индиски произведени модули и се концентрира сончевата енергија (CSP) проекти да се користи најмалку 30 проценти индиски произведени опрема. Во текот на Фаза I, тенок филм соларни PV панели беа изземени од DCR се должи на недостаток на тенок филм производство во Индија.

Додека САД долго време изјави своето противење на Сончевиот мисија DCR одредби во Индија, последните тајмингот на предизвикот СТО е најверојатно се должи на очекувањата дека Индија ќе се прошири DCR за да се покријат тенок филм PV модули во втората фаза, која почнува следниот месец. Додека постои значителен конкуренција на глобалниот CSI PV производство на пазарот, САД е доминантен играч во тенок филм производство . Прв лежат, американска компанија, е далеку од најголемите во светот тенок филм производителот. Прво Сончевиот тенките системи во моментов го сочинуваат повеќе од 20 проценти од Индија соларни PV пазар . Спротивно на тоа, соларни проекти во Индија изнесува осум проценти од тенок филм модули произведени од Прв лежат во 2011 година, и на компанијата продолжува да бараат можности во земјата . А DCR одредба за тенок филм соларни проекти во Индија може да се справи значаен удар за САД соларни производители, особено Прв лежат.

Прочитај го остатокот од овој запис

енергија , енергетската политика , зелена економија , Индија, , обновливите извори на енергија , соларна енергија , соларни војна , трговски спор , Светската трговска организација , Светската трговска организација

Во пресрет на масивни несвестици минатото лето , кои траеја 20 индиски држави и лево половина од населението во земјата без електрична енергија, националните кабинетот одобри програмата за реструктуирање на долгот за државни струја, одбори (SEBs) во септември во насока на подобрување на функционирањето и одржливоста на Индија секторот на електрична енергија. SEB долг во сите држави во моментов е над САД 35000000000 $ , или околу 2 проценти од БДП на земјата.

Преоптоварени дистрибуција на електрична енергија линии и нелегални мрежа врски придонесуваат за недостигот на електрична енергија на Индија и несвестици. (Извор: Flickr.com, корисник Sistak)

SEBs се во државна сопственост комунални претпријатија одговорни за работењето на електрична мрежа и испорака на електрична енергија на клиентите. SEBs купуваат електрична енергија од електрани на договорената цена преку договор купопродажба на електрична енергија (АОП), која тие за возврат ги продаваат на потрошувачите на електрична енергија. Недостатокот на потребните инвестиции за да се подобри мрежа инфраструктура, распространет кражбата на електрична енергија, како и ниските цени на електричната енергија што резултира со SEBs често продажба на моќта на клиентите во загуба се меѓу системски проблеми во многу држави. загубите на електрична енергија во текот на преносот и дистрибуцијата на клиентите-поради мрежа неефикасности, кражба на електрична енергија, и нелегално мрежа врски сметка за повеќе од 25 проценти од електрична енергија произведена во Индија.

Преструктуирање на долгот пакет на кабинетот одобрени има за цел решавање на некои од овие проблеми. Според програмата, државните влади ќе ги преземе за 50 проценти од краткорочни обврски SEBs " во текот на следните 2-5 години. На останатите 50 проценти од краткорочни кредити ќе бидат презакажани од страна на давателите , обезбедување SEBs со поволни каматни стапки и тригодишен мораториум на главнина. SEBs имаат рок до крајот на оваа година да се најавите на програмата, која ќе важи за долговите акумулирано до март 2013 година.

Прочитај го остатокот од овој запис

електрична енергија , енергија , Индија, , обновливите извори на енергија

Индија има уште да се земе дефинитивен чекор во анти-дампинг војна која во моментов е беснее во соларна енергија сектор; сепак, неговите креатори на политиката може да бидат водени од страна на одлуките донесени од САД и Европската унија регулаторите. Тековен прашање е дали на индиската влада треба да создаде трговски бариери против евтиниот увоз од странски соларни производители, пред се оние од Кина. Опциите вклучуваат наметнување на анти-дампинг давачки (како компензаторни давачки за да се надомести огромни субвенции понудени од страна на Кина за да своите соларни производители) или нудат повластени тарифи за домашните производители на соларни опрема.

Соларна енергија индустријата во Индија мора да ги надмине бројни развојни предизвици, со цел да продолжи со брзиот раст. (Извор: Соларната термална списание)

Една од причините зошто Индискиот соларни производители може да биде потешко хит од оние на САД е затоа соларна индустрија во Индија е релативно нов, не повеќе од една деценија старата . Тоа нема истото ниво на технички капацитет дека неговата странски колеги имаат. Како нов учесник, индискиот индустријата е релативно мал обем и фрагментирани, што доведува до повисоки трошоци за производство.

Производствени капацитети за индискиот модул производство се движат од само 10 до 20 мегавати (MW), во споредба со просечната глобална од 75 мегавати. Земјите како што се Кина и Тајван имаат јасна цена предност во однос на Индискиот производители, бидејќи на нивните економии на обем. Субвенции и економии на обем помогнаа кинески производители производство на соларни панели и опрема, кои се 25 до 30 проценти поевтини од оние произведени во Индија.

Она што ја прави случај Индија еднина е дека индиската производители имаат не само осуди кинеската соларна индустрија како причина за нивните проблеми, но, исто така, го обвини американските финансиски институции , како што се САД Експорт Импорт банка (EXIM) и Overseas Private Investment Corporation ( ОПИК), за додавање на проблеми на Индија преку нивните про-САД соларна опрема политики.

Индискиот соларен панел производители и медиумите го покренаа загриженост во врска со фактот дека и двете Ексим банка и ОПИК нудат заеми со ниски камати (со долги отплата периоди) на индиската соларни изготвувачите на проекти-под задолжителните услов тие да ги купите на панели од американските производители. Додека Ексим банка и ОПИК се однесуваат на овие кредити како "Брз Старт финансии", некои индиски тинк животната средина тенкови, како што е Центарот за наука и животна средина, тврдат дека овие програми поткопа Индија поширок развојни цели со притискање индиски производители на соларни опрема надвор од конкуренција .

Прочитај го остатокот од овој запис

енергија , Индија, , соларна енергија

Џавахарлал Нехру Националната Сончевиот мисија временската линија. (Извор: Wikimedia Commons Заедничката Ризница)

Во текот на изминатите неколку години, Индија има брзо развива своите соларни енергетски сектор. Не само што има на земјата веќе достигна својата цел за 1 гигават (GW) на инсталирани соларни капацитет оваа година но цената на домашни соларна енергија сега е на исто ниво со цената на електричната енергија од нови јаглен во термоелектраните .

За Индија, ова е првиот чекор кон постигнување на севкупна паритет мрежа за соларна енергија, со цел дека консултантска група КПМГ проекти ќе бидат остварливи во земјата од страна 2017-19 . Оваа проценка се базира на две претпоставки: (1) дека цената за потрошувачите на конвенционалните електрична енергија ќе продолжи да расте, и (2) дека трошоците за соларна енергија ќе продолжи да се намалува.

Постигнување мрежа паритет за соларна има големо значење за Индија за неколку причини:

  • Поголемо потпирање на соларната енергија ќе ја зголеми енергетската сигурност на земјата и ја олабави тешки (и скапа) зависноста на јаглен. Спротивно на верувањето дека Индија има огромен домашните резерви на јаглен, во таа земја факт мора да увоз на јаглен да ги исполни своите енергетски потреби. Во моментов, врвот производител на електрична енергија на Индија, Националниот топлинска корпорација за електрична енергија ООД , задоволува 15 отсто од своите потреби преку увезени јаглен, и тоа планира да го зголеми увозот на јаглен до 16 милиони тони оваа фискална година поради локалните недостаток. Веќе оваа година, компанијата ги повика понуди бараат 7.000.000 тони увезени јаглен за снабдување на своите 16 централи. Овој увоз потпирање прави Индија не само политички ранлив, но, исто така, економски нестабилна. Субвенции од фосилни горива придонесе за монтажа јавниот дефицит на Индија во горивото сектор дефицит што доведе рејтинг агенција Стандард и Пурс да се разгледа понижението долг Индија од "инвестиција-одделение" на статусот на "ѓубре".
  • Поевтини соларна енергија ќе им помогне на илјадници на Индискиот домови се добие пристап до електрична енергија за прв пат. Според во 2010 година извештај од Меѓународната агенција за енергетика, Владата на Индија има вети дека целата нација ќе имате пристап до електрична енергија до 2012 година. Овој план се појавува да биде амбициозна, сепак, затоа што Индија ќе треба да инсталирате проценетите 200 GW на производен капацитет да се одржи економскиот раст на 8 отсто .
  • Соларна енергија на решетка-паритет може да помогне во решавањето 9 проценти Индија моќ дефицит . На национално ниво затемнување кои влијаеле Индија ова јули, која му се припишува на сиромашните мрежа за управување и над-цртеж на напојување, е се уште свежа во меморијата на земјата. Ваквите проблеми, најверојатно, ќе продолжи, освен ако новиот напојување се идентификувани и се поврзани на мрежата.
  • Споредливи трошоци за соларна и конвенционалните генерација може да доведе до зголемување на уделот на соларни на електрична енергија портфолио на Индија. Ова, за возврат ќе придонесе за намалување на поврзани емисиите на стакленички гасови моќ секторот.

    Прочитај го остатокот од овој запис

DCR , енергија , Индија, , обновливите извори на енергија , соларна енергија

Минатиот месец, на индискиот Парламент смисли законодавство да го замени архаични откуп на земјиште акт од 1894 , според британскиот закон колонијална ера, што диктира условите за владата стекнување на приватно земјиште. Новиот закон, кој ќе биде преименувана Право на правичен надоместок, раселување, рехабилитација и транспарентност во откуп на земјиште, Законот има за цел да одговори на Индија хронични споровите околу земјиштето меѓу програмерите и локалните заедници (што јас се обрати во дел во претходниот блог на јаглен енергија во Индија). Законодавството во моментов се разгледани од страна на Комитетот на кабинетот поради загриженоста изразена од страна на неколку министри дека се исполнети условите пропишани за откупот на земјиштето се премногу стрмни за индустријата.

Индустрија интереси надеваме дека новиот закон ќе се насочат на постоечкиот процес откупот на земјиштето и да го реши тековниот одложувања на развој на проекти. Законодавството под преговори ќе им овозможи не само владата, но, исто така, приватни компании кои обезбедуваат "јавна" услуги на стекне со земјиште за индустрија и инфраструктура проекти, под услов тие: (1) се добие согласност од најмалку 80 проценти од погодените сопствениците на земјиштето, (2) да обезбеди надомест на 2-4 пати на пазарната вредност за рурален земјиште и два пати на пазарната вредност за приватно земјиште, и (3) се помогне на раселените лица со преселување.

И покрај поконкретни постапката за откуп на земјиште што е наведено во овој предлог закон, некои бизнис групи , вклучувајќи ги и Конфедерацијата на индиската индустрија, се жалат дека одредбите ќе се зголеми трошоците за индустрија и направи некои проекти неоправдано. Тоа е со овие индустриски интереси во умот дека комисијата Кабинетот е разгледување на законската регулатива.

Прочитај го остатокот од овој запис

јаглен , развој , Индија, , откупот на земјиштето , користење на земјиштето , преговори

Електричната мрежа Неуспехот во Индија (Фото: Тајмс оф Индија)

Разочаран сум, тажна, љубопитни, и шокирани, како што го читав за оваа недела мрежа неуспех во Индија што предизвика најголема моќ прекинување воопшто е снимено во светот. Дваесет држави и 620 милиони луѓе (речиси двапати населението САД) останаа без електрична енергија во вторник, надминувајќи ги претходните прекинување рекорд во Индонезија во 2005 година, кога 100 милиони луѓе ги загубија електрична енергија за неколку часа.

Сето тоа започна во Агра, Утар Прадеш, околу 02:30 во понеделникот, Јули 30, со интерконекција линија неуспех во Агра што предизвика во близина непосредна колапс на целата северна мрежа. Северниот мрежа беше обновена во понеделникот по околу 6 часа, но во вторникот северниот, источниот и североисточниот дел на мрежите сите излегоа.

Прочитај го остатокот од овој запис

мрежа колапс , Индија, , прекинување , енергетскиот сектор

Овој сегмент на блог ќе се фокусираат повеќе на политички фактори и владини реформи кои имаат влијание на Индија енергетскиот сектор од независноста на земјата.

Сардар Sarovar Канал Сончевиот пилот постројка за 1MW Under Construction

Крајот на независност, глобализацијата, како и реформите на енергија.

Индија оствари независност од Велика Британија на 15 август, 1947 година. Во тоа време, повеќето од сега развиените земји веќе беа неколку чекори понапред во нивниот енергетски политики и технологии енергетскиот сектор. Ерата на пре-либерализација во Индија, која траеше до 1991 година, ги виде мал напредок во однос на било реформи енергетскиот сектор или надградби во технологијата се должи на борбата за независност на, партиција, и реструктуирање на уставот. Сепак, од отворањето на индиската економија во 1991 година, странските инвестиции во енергетскиот сектор се охрабруваат. Напредна технологија и инвестиции во енергетскиот сектор затоа достигна Индија само во доцните 1990-ти и раните 2000-ти.

Прочитај го остатокот од овој запис

економски и политички предизвици , Индија, , Индискиот енергетскиот сектор

"Досега како што јас сум во можност да се суди, ништо не е оставен врати назад, или од страна на човекот или природата, да се направи на Индија повеќето вонредна земја дека сонцето посети на неговиот круга. Ништо не чини да се заборавени, ништо занемаруваат. "-Марк Твен, По екваторот.

Кражба на струја во Индија. (Фото учтивост: хинду Бизнис линија)

Како индиски и ентузијаст на енергетскиот сектор, јас отсекогаш биле фасцинирани од страна на индиската власт индустрија. Брзо зголемување на населението во земјата, намалување резерви на фосилни горива, и потребата за алтернативни извори на енергија го направи на Индискиот енергетскиот сектор интересен случај да се испита. Седмиот најголем и втората најнаселена земја во светот, Индија долго време се смета за земја на нереализирани потенцијал. Во моментов, неколку фактори, од кои некои не се лесни, го попречуваат напредокот на Индискиот енергетскиот сектор. Јас би сакал да ја искористам неколку минути и резимираме некои од многуте фактори кои доаѓаат во мојот ум. Во првиот дел на овој блог ќе разговараат за некои физички и технички предизвици со кои се соочува Индискиот енергетскиот сектор, додека во вториот дел ќе се идентификуваат одредени политички предизвици и патот напред.

Експлозија на населението

А поголемиот број на населението има создадено неколку проблеми во земјата ишаран со лоша инфраструктура и зависи првенствено агро-економија базирана. Стапката на пораст во производството на електрична енергија е Јевгени од страна на раст на населението; Затоа, тешко е да се задоволи зголемената побарувачка. Додека Индија е рангирана шести во светот во однос на целокупното производство и потрошувачка на електрична енергија, нејзиното население од 1,2 милијарди значи дека по глава на жител нивоа на потрошувачка на електрична енергија остане ниска во нешто повеќе од 500 kWh по лице годишно, во споредба со повеќе од 2600 kWh во Кина и речиси 12.000 kWh во САД.

Прочитај го остатокот од овој запис

Индија , Индискиот енергетскиот сектор , технички предизвици
U.S. Deputy Secretary of Energy Daniel Poneman promoted international collaboration on shale gas, CCS, and nuclear. Image source: doe.gov

Американскиот заменик државен секретар за енергетика Даниел Poneman промовирани меѓународна соработка на гас од шкрилци, CCS, и нуклеарната. Сликата извор: doe.gov

Минатиот месец, јас присуствуваше на два настани на САД меѓународна соработка на енергетски прашања, од кои и двете се вклучени презентации и панел дискусии во кој високи претставници од владата, бизнисот, академијата, и невладини организации. И покрај некои дискусија за обновливи извори на енергија и климатските промени, американската влада и претставниците на бизнисот во центарот на дискусијата во голема мера на гас од шкрилци, "чиста" јаглен, и нуклеарната енергија.

Првиот настан беше трет САД-Индија енергетско партнерство на самитот , ко-свикува Универзитетот Јеил и Институтот енергетски ресурси (TERI) на Индија. Панелисти дискутира искуства и можности за соработка на Одржливи иницијативи енергија, од заедничкото истражување и развој на технологии за промоција на политики и финансиски механизми кои поттикнуваат чиста енергија инвестиции. Самитот беше предводена од Раџендра Пачаури, претседател на TERI Северна Америка и претседател на Меѓувладиниот панел за климатски промени (ИПЦЦ).

А форум за одржлива енергија соработка помеѓу САД и Индија е особено важно во контекст на стагнација меѓународните климатски преговори , при што двете земји често се претпоставува контрадикторна улоги. Иако самит покажа ветување за заеднички интереси, јас бев разочаран од фокусот на неколку од високо ниво звучници на фосилни горива и нуклеарната енергија.

Природата на енергетско партнерство опишани од страна на американскиот заменик државен секретар за енергетика Даниел Poneman центри во голема мера на " чист јаглен "технологии и шкрилци гас истражување, како и построги стандарди за нуклеарна енергија во Индија. Д-р Чарлс Ебингер, виш соработник во Институтот Брукингс , засилен оваа позиција со осветлување на централната улога што индустријата за јаглен игра во индиската економија, вклучително и голем работодавач. Д-р Ебингер исто така, зеде еден прилично песимистички поглед на способноста на Индија да се прошири удел на обновливи извори на енергија, тврдејќи дека обновливите извори на енергија не може да сметка за повеќе од 20 до 25 проценти од енергетскиот микс на земјата до 2030 година, па дури и 2040 година.

Прочитај го остатокот од овој запис

CCS , Европа, , Индија, , нуклеарната енергија , гас од шкрилци , американското Министерство за енергетика , САД